Oktoberfest για τους λάτρεις της μπύρας



Σου αρέσει η μπύρα; Όποια κι αν είναι η απάντησή σου, είναι σχεδόν απίθανο να μην ξέρεις το Oktoberfest, τη μεγαλύτερη γιορτή μπύρας παγκοσμίως που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μόναχο!

Φέτος οι εορτασμοί ξεκινούν στις 19 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 4 Οκτωβρίου. Κόσμος, διασκέδαση, μουσική, χορός, φαγητό και φυσικά








αμέτρητα λίτρα μπύρας να ρέουν άφθονα, αναμένονται να κατακλύσουν τις εκτάσεις της Theresienwiese για ακόμη μία χρονιά, σε ένα 16ήμερο μεγαλοπρεπές φεστιβάλ!


1. Το όνομα είναι παραπλανητικό

Αν και Oktoberfest, το μεγαλύτερο μέρος των εορτασμών πραγματοποιείται τελικά Σεπτέμβριο.

2. Φέτος κλείνει τα 205 χρόνια

Το πρώτο Oktoberfest διοργανώθηκε το 1810! Βέβαια τότε δεν είχε καμία σχέση με αυτό που είναι τώρα. Στις 12 Οκτωβρίου 1810, ο πρίγκιπας – και μετέπειτα βασιλιάς - Ludwig I παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Therese von Sachsen-Hildburghausen και








αποφάσισε να στήσει ένα τρικούβερτο γλέντι με καλεσμένο όλο το Μόναχο!






Από τότε, οι εορτασμοί έγιναν παράδοση, η τοποθεσία ονομάστηκε Theresienwiese προς τιμήν της πριγκίπισσας και.. εγένετο Oktoberfest!

Πέρα από το φαγοπότι, το Oktoberfest παρουσιάζει μια σειρά από θεάματα, όπως συναυλίες με παραδοσιακή μουσική, εκδηλώσεις χορού, θεάματα με άλογα, παρέλαση με παραδοσιακές φορεσιές και πολλά ακόμα συναρπαστικά θεάματα, για να μη βαρεθείς ποτέ!

3. Έχει ακυρωθεί μόνο 24 φορές

24 μόνο ήταν οι φορές που ακυρώθηκε το Oktoberfest στα 204 – και φέτος 205 – χρόνια ύπαρξής του. Οι λόγοι; Πόλεμος, χολέρα και ένα-δύο οικονομικά.. κραχ!

4. Πέστο 'Wiesn' και είσαι μέσα!





Εμείς το λέμε Oktoberfest. Τους ντόπιους όμως θα τους ακούσεις να το αποκαλούν “Wiesn”, από το όνομα της τοποθεσίας διοργάνωσης, Theresienwiese (βλ. παραπάνω).

5. Τι να φορέσω;





Παραδοσιακά φορέματα Dirndl, γύρω από τα οποία δένεται ποδιά και άνετα παπούτσια για τις γυναίκες, λευκό ή καρό πουκάμισο, δερμάτινο σορτς Lederhosen με τιράντες, συνοδευόμενα απαραιτήτως από αλπικό καπέλο (αυτό με το φτερό) για τους άνδρες!

6. O’zapft is!

Το 1950, ο δήμαρχος του Μονάχου ήταν ο πρώτος Bürgermeister που, κατά την έναρξη του Oktoberfest, άνοιξε το πρώτο βαρέλι μπύρας








αναφωνώντας “O’zapft is!” (“Είναι ανοιχτό!”).






7. Προσοχή: Η μπύρα είναι δυνατή!

Στο Oktoberfest θα πιεις μπύρα, όχι όμως ό,τι κι ό,τι. Καταρχάς, σε όλες τις τέντες σερβίρονται αποκλειστικά μπύρες από τα καλύτερα ζυθοποιεία του Μονάχου, τα οποία είναι τα εξής: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner, Spatenbräu και Staatliches Hofbräu-München.





Δεν μπορείς λοιπόν να περιμένεις τίποτα λιγότερο από το τέλειο στην ποιότητα της μπύρας που θα πιεις.. αλλά και στην περιεκτικότητα σε αλκοόλ! Είναι γεγονός πως οι συγκεκριμένες μπύρες είναι κατά μέσο όρο 1.3% πιο δυνατές από αυτές που έχεις συνηθίσει να πίνεις.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι “μερίδες” είναι έξτρα ενισχυμένες. Ένα ποτήρι (Maß) χωράει 1 λίτρο μπύρα και εκπτώσεις δε γίνονται. Γι’ αυτό συνιστούμε προσοχή και ποτέ με άδειο στομάχι!

8. Αν το παρακάνεις, ψάξε για τον.. κόκκινο σταυρό!

Κι όμως, το γερμανικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού έχει τη δική του σκηνή στο Oktoberfest, για να παρέχει τις πρώτες βοήθειες στους απρόσεχτους. Σε συμβουλεύουμε να φέρεσαι υπεύθυνα και να καταναλώνεις την μπύρα με μέτρο όσο βρίσκεσαι εκεί, αν όμως – χτύπα ξύλο – συμβεί το οτιδήποτε, είναι καλό να γνωρίζεις ότι δεν είσαι μόνος σου!

9. Υπάρχουν 14 μεγάλες σκηνές & 20 μικρότερες





Η μεγαλύτερη είναι της Hofbräu-Festhalle, με χωρητικότητα 11,000 ατόμων! Μπύρα μπορείς να παραγγείλεις μόνο εφόσον έχεις κάτσει σε τραπέζι, με ελάχιστες εξαιρέσεις κάποιους χώρους για όρθιους σε ορισμένες σκηνές.

Ακόμα, θα βρεις μία τέντα με κρασί και σαμπάνια.

10. Μπύρα χωρίς φαγητό δε γίνεται!





Oktoberfest χωρίς γενναίες ποσότητες φαγητού, δε γίνεται. Περισσότερα από 140 εστιατόρια και πάγκοι με φαγητό είναι εξοπλισμένα με ανεξάντλητες ποσότητες φαγητού κάθε είδους, από ψάρι και καραμελωμένα μήλα, μέχρι τα κλασικά σνίτσελ, χοιρινό κότσι, pretzel, bratwurst και κοτόπουλο.

Για την ακρίβεια, ξέχνα τα λουκάνικα: Ο πρωταγωνιστής εδώ είναι το κοτόπουλο. Σου λέμε μόνο ότι πέρυσι καταναλώθηκαν περίπου 500,000 κοτόπουλα, σε αντίθεση με τα λουκάνικα που έφτασαν σε αριθμό με το ζόρι το ένα τέταρτο των παραπάνω!

11. Η είσοδος στις τέντες είναι δωρεάν

..αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τις μπύρες ή τα φαγητά. Οι περσινές τιμές για ένα Maß (1 λίτρο) μπύρας κυμαίνονταν γύρω στα 10€, ενώ ο επίσημος τιμοκατάλογος για το έτος 2015δείχνει αύξηση έως και 3.17% στην τιμή του ποτηριού!

Μπορείς όμως να επωφεληθείς από διάφορες εκπτώσεις που βρίσκεις στο διαδίκτυο αρκετό καιρό πριν τη διοργάνωση. Εκπτώσεις είναι διαθέσιμες και την ώρα του Oktoberfest, αφορώντας κυρίως στο φαγητό σε συγκεκριμένες τέντες, συγκεκριμένες ώρες.

12. Ωράριο

Μπύρα σερβίρεται στις τέντες του Oktoberfest Δευτέρα με Παρασκευή από τις 10:00 ως τις 22:45, με εξαίρεση την Käfer’s Wies’n Schänke, που μένει ανοιχτή μέχρι τη 01:00!

13. Πότε να πας

Όπως καταλαβαίνεις, όποτε και να πας στο Oktoberfest, θα γίνεται πανικός. Σίγουρα τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα γίνεται το αδιαχώρητο, οπότε έχεις δύο επιλογές: Να δοκιμάσεις από τις πλαϊνές ή πίσω εισόδους, μήπως είναι κάπως καλύτερη η κατάσταση ή να επιστρέψεις ξανά λίγο αργότερα, να ξαναδοκιμάσεις την τύχη σου.





Σε περίπτωση που δεις μπροστά σου την πινακίδα “Wegen Überfüllung geschlossen”, σημαίνει ότι η τέντα είναι γεμάτη και δε δέχεται αυτή τη στιγμή άλλο κόσμο.

Άλλες μέρες εκτός Π-Σ-Κ, οι πιθανότητες να βρεις τραπέζι αυξάνονται τη μέρα και μειώνονται όσο περνάμε προς τη νύχτα, ενώ, όπως θα περίμενε κανείς, εάν η παρέα σου απαρτίζεται από 6 άτομα, τότε μάλλον θα πρέπει να το πάρετε απόφαση ότι αποκλείεται να καθίσετε δίπλα-δίπλα. Οι παρέες 2-3 ατόμων είναι σίγουρα σε καλύτερη μοίρα!

14. Η πιο καλή γκαρσόνα;





Είσαι μέσα σε μια σκηνή και απολαμβάνεις την ωραιότατη μπύρα σου, όταν ξαφνικά ακούς μια κραυγή να λέει κάτι σαν “Vorsicht!” Τι κάνεις; Όσο πιο γρήγορα μπορείς στην άκρη! Είναι το σύνθημα των σερβιτόρων ότι περνούν και πρέπει να φύγεις από τη μέση – και, πίστεψέ μας, δε θες να βρεθείς στη μέση!

Ένα ποτήρι μπύρα λίτρου (Maß) άδειο έχει βάρος περίπου 1 κιλό, ενώ γεμάτο με μπύρα ξεπερνά τα 2 κιλά! Και οι σερβιτόροι και σερβιτόρες κουβαλάνε μπόλικα από δαύτα. Ο κίνδυνος ξενυχιάσματος είναι όχι μόνο υπαρκτός, αλλά.. καραδοκεί!

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Anita Schwarz, με 19 γεμάτα ποτήρια μπύρας συνολικού βάρους 45 κιλών.

Κι αν νομίζεις ότι αυτά είναι απλώς ρεκόρ Guinness, να σε ενημερώσουμε ότι ο μέσος όρος αυτών των γιγάντιων μπυροπότηρων που συνήθως μεταφέρουν σε μια διαδρομή οι σερβιτόροι - superman του Oktoberfest είναι 8 με 10 (!!)

Εάν θα ήθελες να σερβίρεις μπύρα στο επόμενο Oktoberfest, τότε ρίξε μια ματιά εδώ για να πάρεις μια γεύση του τι σημαίνει να είναι σερβιτόρος στο Oktoberfest (και ίσως αλλάξεις γνώμη)!

15. Το τμήμα απολεσθέντων κάθε χρόνο συγκεντρώνει περίπου 5,000 αζήτητα αντικείμενα

..που δεν τα αναζητά ποτέ κανείς από τους ιδιοκτήτες! Ανάμεσα σε αυτά, βρέθηκαν 260 ζευγάρια γυαλιά, 200 κινητά τηλέφωνα, αλλά και πιο περίεργα ευρήματα όπως δύο ζευγάρια πατερίτσες, μία βέρα και – άκουσον άκουσον – ένα σετ τεχνητής οδοντοστοιχίας (κοινώς, μασέλα)!

16. Το Oktoberfest σε αριθμούς

Περίπου 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες καταφθάνουν στο Oktoberfest κατά μέσο όρο, το 13% των οποίων απαρτίζεται από ξένους επισκέπτες! Όλοι αυτοί μαζί θα καταναλώσουν ίσης ποσότητας λίτρα μπύρας, 500,000 ψητά κοτόπουλα, 120,000 λουκάνικα, 80,000 λίτρα κρασί, 50,000 χοιρινά κότσια, 30,000 μπουκάλια σαμπάνια και ένα.. φανταστικομμύριο pretzels!







Πηγή: travelkiki.com